Temat żywienia dzieci jest bardzo ważny. Od tego kiedy, jakie i w jaki sposób będziemy podawać mu pierwsze pokarmy stałe może dużo zależeć. Dziecko bowiem uczy się wtedy swoich pierwszych smaków, które może zapamiętać i przed długi czas nie akceptować innych. Od czego więc zacząć?
Kiedy i co pierwsze podawać oprócz mleka?
Najlepiej, aby dziecko mniej więcej między 17, a 26 tygodniem życia zaczęło próbować czegoś poza mlekiem, jakiś stałych posiłków podawanych w sposób dla niego przystępny. Najczęściej będą to papki i zmiksowane posiłki, ale z czego?
Rekomenduje się, aby jako pierwsze podawać dziecku warzywa. Mają mniej słodki smak niż owoce, więc nasze maleństwo nie przyzwyczai się do słodkiego zbytnio i chętniej będzie zajadać inne potrawy. Jeśli zaczniemy od owoców może potem odmawiać jedzenia warzyw i to nawet przez parę lat.
Zdrowe warzywo dla niemowlaka
Oczywiście wszystkie warzywa jedzone w odpowiednich ilościach są zdrowe. Ale nie dla każdego wszystko jest zdrowe. Tak jak dla cukrzyka nieodpowiednie są słodkie owoce, tak dla malutkiego dziecka nieodpowiednie będą warzywa o bardzo intensywnym smaku. Zdrowe warzywo dla maluszka powinno przede wszystkim zawierać dużo witamin potrzebnych mu teraz, kiedy rośnie, mieć łagodny smak i być lekkie.
Jakie warzywa są polecane dla niemowląt
Na początek dobrym wyborem może być ziemniak. Ugotowany i rozdrobniony ale nie solony. Jest źródłem potasu, przy czym ma delikatny smak, jest lekko strawny i nie podrażnia przewodu pokarmowego dziecka.
Innym warzywem dla dziecka podawanym w formie przecieru może być marchewka. Co prawda ma słodszy smak niż większość warzyw ale to dobre źródło witaminy A i beta karotenu ważnego dla rozwoju oczu.
Jeśli nasze maleństwo ma częste zaparcia można zastosować naturalny lek w postaci buraka. Burak wzbogaca dietę niemowlaka o błonnik, pektyny, potas, żelazo i kwas foliowy. To bardzo duża porcja witamin i składników mineralnych w przystępnej dla małego przewodu pokarmowego formie.
Ile tych warzyw na początek?
Na sam początek trzeba dziecko przyzwyczaić do nowych smaków. Polecana jest więc jedna porcja warzyw dziennie, aby z czasem zwiększać ją do docelowych pięciu porcji warzyw i owoców.