Eksperci w kwestiach wina powiedzą, że wino można produkować wyłącznie z winogron, w końcu do tych owoców nawiązuje jego nazwa. Jednak unikanie ortodoksyjnych osądów, pozwala na rozkoszowanie się winem z najróżniejszych owoców. Do najpopularniejszych należą wina z jabłek, czarnego bzu albo ze śliwek, które doskonale pasują do rozmaitych potraw czy przekąsek. Co trzeba wiedzieć o winie ze śliwek?
Wino ze śliwek
Jak zrobić wino ze śliwek? Jego przygotowanie nie jest tak łatwe, jak domowa produkcja wina z winogron, ale poszukiwacze nietuzinkowych smaków i aromatów z pewnością finalnie docenią pracę włożoną w to przedsięwzięcie. A jeśli ktoś ma już jakieś winiarskie doświadczenie, tym bardziej powinien dać się skusić na zrobienie niezwykle aromatycznego trunku. Podstawową kwestią jest wybór owoców. Wino można zrobić zarówno z mirabelek, jak i śliwek węgierek. Do przygotowania tego pierwszego potrzebne są 8kg mirabelek, 4l wody, nieco ponad 2kg cukru, opakowanie drożdży wraz z pożywką oraz 3ml pektopolu. Ćwiartki śliwek kroi zasypuje się cukrem i odstawia na godzinę, następnie zalewa się je wrzątkiem, a potem dodaje pektopol i drożdże. Tak przygotowaną mieszaninę umieszczamy w pojemniku fermentacyjnym i codziennie ją mieszamy, aby później na dwa miesiące przełożyć ją do balona i zatkać korkiem z rurką. Przepis na wino ze śliwek węgierek jest bardzo podobny, zawiera nieco mniej cukru, jednak napój będzie gotowy do spożycia dopiero po roku w balonie.
Do czego pasuje wino śliwkowe?
Przede wszystkim wino to cechuje się bardzo głębokim smakiem i aromatem, dlatego samo w sobie stanowi rarytas. Idealnie sprawdzi się z wypiekami i deserami, ale pasuje również do orzechowych serów oraz serów pleśniowych o delikatnym, kremowym smaku. Wino śliwkowe jest bardzo popularne w Japonii, gdzie dodaje się do niego również pachnotkę zwyczajną o właściwościach leczniczych. W kraju tym jest ono często popijane do sushi, suszonych ryb i potraw bazujących na wodorostach.